Visie

Achterhoekse speciaalbieren: het eerste idee

Het starten van een onafhankelijke, ambachtelijke brouwerij, die begin 2018 operationeel moet zijn, past goed in de visie en plannen van de gemeente Oost Gelre om Groenlo weer aantrekkelijker te laten zijn voor inwoners en toeristen. Het kan dan ook geen toeval zijn dat burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre de neven Andries en Frans de Groen heeft gevraagd om een stadsbrouwerij in Groenlo te beginnen. Samen met Jos Oostendorp besluiten ze de haalbaarheid van een stadsbrouwerij in Groenlo te gaan onderzoeken.

Met name het westen en zuiden van het land lopen voorop met nieuwe craftbieren en ambachtelijke brouwerijen. In het oosten van het land, en met name in de Achterhoek en Twente, is de brouwerijdichtheid nog relatief laag.

Eind jaren zeventig telde Nederland nog maar enkele tientallen bierbrouwerijen, die voornamelijk het biertype pils brouwden. Vanaf die tijd is het aantal biersoorten en bierbrouwerijen langzaam weer gestegen. Op dit moment heeft Nederland weer bijna 500 bierbrouwerijen met meer dan 2000 verschillende bieren.

Steeds meer consumenten ontdekken speciaalbier oftewel craftbier. Nederlanders worden steeds bewuster en kiezen voor echte, pure smaak, waarbij beleving net zo belangrijk is. Werd in 1990 nog 90 liter bier per hoofd van de bevolking gedronken, die hoeveelheid is inmiddels gedaald tot onder de 70 liter bier per hoofd van de bevolking. Echter, de consumptie van craftbier stijgt met dubbele cijfers. De totale hoeveelheid gebrouwen craftbier door ambachtelijke brouwerijen is nu nog slechts geschat 177.000 hectoliter per jaar, (1,5%) van het gehele volume bier dat in Nederland wordt verkocht, te weten 11,8 miljoen hectoliter in 2016. De brancheorganisatie CRAFT (voorheen Klein Brouwerij Collectief) brengt vanaf dit jaar de cijfers van de ambachtelijke brouwerijen ook in beeld.

 

De initiatiefnemers van het plan zijn geboren en getogen Grollenaren, ondernemers en bierliefhebbers Jos Oostendorp en de neven Andries de Groen en Frans de Groen.

Jos Oostendorp (1962, midden) heeft brede expertise in innovatie en ontwikkeling in bierverpakkingen. Hij is eigenaar van verpakkingsontwikkelingsbureau Eastgreen.nl en eigenaar van het craftbiermerk Yellow Moon.
Andries de Groen (1955, rechts) heeft brede expertise en ervaring in de bierwereld in management, brouwen, verpakken en logistiek.
Frans de Groen (1959, links) heeft brede expertise en ervaring opgedaan in diverse internationale commerciële managementfuncties in de bierwereld.
Samen zijn de neven Andries en Frans eigenaar van de succesvolle craftbier-brouwerijen Anderson Valley in de USA, brouwerij en stokerij Wilderen in België en de Rügener Insel-Brauerei in Duitsland.

Delen